Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Αδράξτε την ελπίδα

Posted on Φεβρουαρίου 01, 2015 by ΣΠΙΘΑΣ

Έχει, δεν έχει, περάσει μια γεμάτη εβδομάδα από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της που μόνο απαρατήρητα δεν πέρασαν, εντός και εκτός συνόρων. 

Ο Σύριζα άφησε γρήγορα τα επινίκια τη ιστορικής ημέρας (Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει, κανείς, τη ημέρα πρωτοκαθεδρίας του σε ελληνικές βουλευτικές εκλογές ; Μια θέση, που καταλαμβάνει κόμμα της αριστεράς, για πρώτη φορά μεταπολεμικά;) Έλαβε διερευνητική εντολή, ανακοίνωσε την συμφωνία με τους "Ανεξαρτήτους Έλληνες" και συνέχισε άμεσα στην σύνθεση νέας κυβέρνησης.

- Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν έντονα, αυτά που δίνουν το στίγμα στις κινήσεις των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά : Γρήγορες, αποφαστικές κινήσεις, σαν έτοιμοι από καιρό, την εμφανή διάθεση για άμεση εφαρμογή του προγραμματικού λόγου και τέλος την "ομοιογένεια" των κινήσεων, η χημεία όπως λέγεται, των στελεχών της κυβέρνησης. 

- Γεγονός οξύμωρο και εντυπωσιακό, αφού δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο αυτό, το ετερόκλητο των μελών του κυβερνητικού σχηματισμού, που την απαρτίζουν.

- Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν περιορίστηκε στο στελεχικό δυναμικό τω δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ)  τα οποία την αποτελούν, αλλά τουναντίον περιλαμβάνει ονόματα, ενδεικτικά αναφέρω, όπως: Γιάννης Πανούσης, Ράνια Αντωνοπούλου, Κώστας Φωτάκης, Γιάννης Τσιρώνης, Νίκος Κοτζιάς, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Βαρουφάκης, Νίκος Ξυδάκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιάννης Ρουμπάτης, κ.α.  Είναι άτομα που προέρχονται από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, από διάφορα στρώματα. 

Προσωπικότητες αναγνωρίσιμες εντός της ελληνικής κοινωνίας αλλά και εκτός αυτής. Καταξιωμένοι στο αντικείμενο τους, σε τέτοιο βαθμό που να δίνει το δικαίωμα, σε καλοπροαίρετους, αλλά ουχί αφελείς: στο να ελπίζουν ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης υπερβαίνει όχι μόνο τα στενά κομματικά πλαίσια, αλλά τείνει να μετασχηματίσει ασύνδετα κοινωνικά στρώματα σε πολιτικό υποκείμενο.

Επειδή το νόμισμα έχει δυο πλευρές (αν όχι περισσότερες) παρενθετικά να ανατρέξουμε σε ένα εξαιρετικό άρθρο του Μάνου Στεφανίδη το οποίο μας δίνει με ξεχωριστό τρόπο αυτήν την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Στην αντίθετη πλευρά, οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, εντός των τειχών, έχουν να αντιπαραθέσουν, το "συνοθύλευμα Σύριζα"  ως το κυρίαρχο επιχείρημα τους. Η χρησιμοποίηση του προέρχεται και τονίζεται,ιδιαίτερα από τα παλιά του μέλη, τα οποία έχουν προσχωρήσει στα μνημονιακά κόμματα της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ( και του εσχάτως προκύψαντος Ποτάμι) 

Με αφορισμούς και λόγους χωρίς ουσιαστικά πολιτικά επιχειρήματα, το μόνο που επιδιώκουν είναι να παραμείνουν στο προσκήνιο, ώστε να επιβραδύνουν τον γρήγορο ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων και τις διαφορετικές πολιτικές επιλογές της κοινωνίας.

Οι απαντήσεις δόθηκαν πολύ γρήγορα. Είναι γνωστά τα καταλυτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, σε όλους μας. Σαν εικόνες από ταινία, καταιγιστικές οι εξελίξεις, σε μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση χωρών, ηπείρων, ιδεών, συμφερόντων. Μικρών και μεγάλων. 

Το επίδικο; Οι ομάδες των ολίγων, σε αντιπαράθεση με τα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας, και ταυτόχρονα οι απανταχού ολιγάρχες ενάντια των απανταχού κοινωνιών.

Το σύντομο του κειμένου, είναι μια φευγαλέα εικόνα, ένα πολύ μικρό μέρος πεπραγμένων της νέας κυβέρνησης, και ενός σκηνικού που έχει πολλές ακόμα πινελιές,  πάνω σε μια ευρωπαϊκή κινούμενη άμμο. Τα ονόματα δεν αποτελούν παρά μια ενδεικτική παράθεση, ένα τμήμα,  ένα μέρος από το όλον. Από τις προσπάθειες, τους αγώνες, τις αγωνίες μικρών και μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας αλλά και των κοινωνικών μονάδων της. 

Είναι μήπως νωρίς για παρόμοιες σκέψεις και εικασίες για το μέλλον, τούτης εδώ,  της "νέας μας κυβέρνησης"

Στην εποχή που ο χώρος και ο χρόνος τείνει να μηδενιστεί, ίσως και νάναι αργά. 

Είναι μια ευκαιρία, όμως. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση να στηρίξουμε, με τον τρόπο του, ο καθένας μας, αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα της "νέας κυβέρνησης".

Είναι μια ευκαιρία. Αδράξτε την ελπίδα.